Povrat EU pasa, mačaka i pitomih vretica na područje Europske unije / Republike Hrvatske nakon privremenog boravka u trećim zemljama


Ukoliko vlasnik ili ovlaštena osoba sa psom, mačkom ili pitomom vreticom, podrijetlom iz Europske unije, kao kućnim ljubimcem otputuje u neku od trećih zemlja (osim u Andoru, Švicarsku, Farske Otoke, Gibraltar, Grenland, Island, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, San Marino ili Državu Vatikanskoga Grada) te se namjerava vratiti s kućnim ljubimcem u Europsku uniju preko vanjskih granica Republike Hrvatske takav povrat kućnog ljubimca je moguć jedino preko ulaznih točaka za putnike na kojima nadzor nad nekomercijalnim premještanjem kućnih ljubimaca obavljaju carinski službenici.
Popis ulaznih točki za putnike na vanjskim granicama Republike Hrvatske dostupan je na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1170

Veterinarsko – zdravstveni uvjeti kojima moraju udovoljavati EU psi, mačke i pitome vretice pri povratu u Europsku uniju, nakon privremenog boravka u trećoj zemlji, razlikuju se ovisno o zdravstvenom statusu državnog područja ili treće zemlje u odnosu na bjesnoću odnosno da li se psi, mačke i pitome vretice vraćaju u Europsku uniju nakon privremenog boravka:

Povrat u Europsku uniju nakon privremenog boravka kućnih ljubimaca na državnim područjima i trećim zemljama navedenim u Dijelu 2. Priloga II Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 577/2013
 

Državna područja i treće zemlje navedene u Dijelu 2. Priloga II Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 577/2013
Otok Ascension, Ujedinjeni Arapski Emirati, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Aruba, Bosna i Hercegovina, Barbados, Bahrein, Bermudi, Bonaire, Sveti Eustazije i Saba, Bjelarus, Kanada, Čile, Curaçao, Fidži, Falklandski Otoci, Hong Kong, Jamajka, Japan, Sveti Kristofor i Nevis, Kajmanski Otoci, Sveta Lucija, Montserrat, Makedonija, Mauricijus, Meksiko, Malezija, Nova Kaledonija, Novi Zeland, Francuska Polinezija, Sveti Petar i Mikelon, Rusija, Singapur, Sveta Helena, Sveti Martin, Trinidad i Tobago, Tajvan, Sjedinjene Američke Države (uključujući područja: Američka Samoa, Guam, Sjeverni Marijanski Otoci, Portoriko, Američki Djevičanski Otoci), Sveti Vincent i Grenadini, Britanski Djevičanski Otoci, Vanuatu, Wallis i Futuna


Prilikom povrata pasa, mačaka i pitomih vretica iz gore navedenih državnih područja i trećih zemalja moraju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • kućni ljubimci su u pratnji vlasnika ili ovlaštene osobe;
  • najveći broj pasa mačaka, pitomih vretica ili ptica kao kućnih ljubimaca koji mogu biti u pratnji vlasnika ili ovlaštene osobe tijekom pojedinačnog nekomercijalnog premještanja ne smije prelaziti pet.
  • kućni ljubimci su stariji od 12 tjedana, cijepljeni protiv bjesnoće, u skladu s uputama proizvođača cjepiva, koje mora biti sukladno sa zahtjevima valjanosti iz Priloga III. Uredbe (EU) br. 576/2013;
  • kućni ljubimci su označeni/identificirani mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom koja je tetovirana prije 3. srpnja 2011. godine;
  • kućne ljubimce prati:

Povrat u Europsku uniju nakon privremenog boravka kućnih ljubimaca u ostalim trećim zemljama

Prilikom povrata pasa, mačaka i pitomih vretica iz ostalih trećih zemalja (koje nisu navedene u tablici u Dijelu 2. Priloga II Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 577/2013) koje se smatraju visokorizičnima u odnosu na bjesnoću moraju biti zadovoljeni:

  • svi uvjeti navedeni za ponovni unos pasa, mačaka i pitomih vretica u Europsku uniju iz državnih područja i trećih zemalja navedenih u Dijelu 2. Priloga II Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 577/2013; te
  • životinje dodatno mora pratiti i obavljeni test titracije protutijela na bjesnoću prije nego su napustile područje Europske unije.

Uzimanje uzorka krvi potrebnog za provedbu testa titracije protutijela protiv bjesnoće mora obaviti ovlašteni veterinar najranije 30 dana nakon datuma cijepljenja.
Test titracije protutijela na bjesnoću je potrebno obaviti u odobrenom laboratoriju u nekoj od država članice Europske unije. Popis odobrenih laboratorija u državama članicama Europske unije dostupan je na sljedećoj mrežnoj stranici Europske komisije:

http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites/index_en.htm.

Razina neutralizacijskih protutijela protiv virusa bjesnoće u serumu  mora iznositi najmanje 0,5 IU/ml.
Laboratorij koji je obavio test titracije protutijela protiv bjesnoće je obvezan nalaz testa poslati ovlaštenom veterinaru koji je poslao uzorak krvi na ispitivanje, a ovlašteni veterinar je obvezan zadovoljavajući nalaz testiranja upisati u odgovarajuću rubriku putovnice.

Test titracije protutijela protiv bjesnoće nije potrebno obaviti ukoliko:

  • je za kućnog ljubimca prethodno već dobiven zadovoljavajući rezultat testiranja i životinja se redovito cijepi protiv bjesnoće u razdoblju valjanosti prethodnog cijepljenja (u takvim slučajevima, tijekom životnog vijeka kućnog ljubimca  dovoljno je jedno testiranje na titar protutijela na bjesnoću);
  • ukoliko se kućni ljubimac provozi preko područja trećih zemalja koje se smatraju visokorizičnima u odnosu na bjesnoću  pod uvjetom da vlasnik ili ovlaštena osoba vlastoručno potpisanu pisanu izjavu da tijekom takvog provoza kućni ljubimci nisu bili u kontaktu sa životinjama prijemljivim na bjesnoću i da su bili zatvoreni unutar prijevoznog sredstva ili unutar područja međunarodne zračne luke.

U slučaju da kućnog ljubimca ne prati zadovoljavajući rezultat testiranja razine neutralizacijskih protutijela protiv virusa bjesnoće životinja može biti vraćena u zemlju otpreme ili smještena u karantenu do ispunjavanja propisanih zdravstvenih uvjeta.

Ukoliko psi, mačke i pitome vretice pri povratu u Europsku uniju ne ispunjavaju sve gore navedene zahtjeve takvo premještanje se smatra komercijalnog karaktera i kućni ljubimci moraju biti sukladni sa zahtjevima zdravlja životinja iz Direktive Vijeća (EEZ) br. 92/65 za dotične vrste. U takvim slučajevima države članice moraju osigurati veterinarske preglede tih životinja na način kako je to predviđeno u Direktivi Vijeća (EEZ) br. 91/496.

Više informacija o komercijalnom premještanju kućnih ljubimaca na područje Europske unije / Republike Hrvatske iz trećih zemalja dostupno je na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=2366
 

Ažurirano 15. lipnja 2016. godine


Kalendar događanja