Službeni i nacionalni referentni laboratoriji


 

Sukladno člancima 43. i 44. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, o zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“, broj 52/21) te Pravilniku o ovlašćivanju službenih i nacionalnih referentnih laboratorija za obavljanje laboratorijskih analiza, ispitivanja i dijagnosticiranja na uzorcima koji se uzimaju tijekom službenih kontrola i drugih službenih aktivnosti („Narodne novine“, broj 33/24) (u daljnjem tekstu: Pravilnik), ministarstvo nadležno za poljoprivredu određuje, odnosno ovlašćuje službene i nacionalne referentne laboratorije za obavljanje laboratorijskih analiza, ispitivanja i dijagnosticiranja na uzorcima koji se uzimaju tijekom službenih kontrola i drugih službenih aktivnosti.

Područja ovlašćivanja laboratorija, sukladno Pravilniku, obuhvaćaju: hranu i hranu za životinje, ekološku proizvodnju, zdravlje životinja, biljno zdravstvo i sredstva za zaštitu bilja (fizikalno-kemijska svojstva).
Područja za koje je potrebno ovlastiti nacionalne referentne laboratorije navedena su u Prilogu 3. Pravilnika.
Zahtjev s pratećom dokumentacijom navedenom u Pravilniku podnose se pisanim putem na Ministarstvo poljoprivrede, Planinska 2a, 10000 Zagreb, a potrebno ga je dostaviti i elektroničkim putem na e-adresu laboratoriji@mps.hr:

  • Zahtjev za ovlašćivanje službenog laboratorija – Prilog 1. Pravilnika
  • Zahtjev za ovlašćivanje nacionalnog referentnog laboratorija – Prilog 2. Pravilnika
  • Zahtjev za ukidanje ovlaštenja službenog/nacionalnog referentnog laboratorija – Prilog 4. Pravilnika.

Prema članku 15. i 18. Pravilnika, službeni i nacionalni referentni laboratoriji obvezni su do 28. veljače svake godine Ministarstvu dostaviti godišnje izvješće za proteklu godinu, o analizama, ispitivanjima ili dijagnosticiranju koje su obavili u okviru službenih kontrola i drugih službenih aktivnosti u elektroničkom obliku excel dokumenta iz Priloga 5. ovoga Pravilnika na e-adresu: laboratoriji@mps.hr.
U skladu s člankom 16. Pravilnika, za potrebe izvješćivanja Europske agencije za sigurnost hrane službeni i nacionalni referentni laboratoriji moraju dostaviti Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu nacionalne podatke o rezultatima laboratorijskih analiza uzoraka službenih kontrola hrane, hrane za životinje i životinja za prethodnu godinu, prema sljedećem formatu – Simplified_SSD_2023.
Sukladno članku 18. Pravilnika, nacionalni referentni laboratoriji obvezni su:

  • za vrijeme trajanja ovlaštenja, najkasnije do 30. listopada tekuće godine, Ministarstvu dostaviti plan aktivnosti za narednu godinu iz Priloga 6. ovoga Pravilnika
  • do 15. veljače tekuće godine Ministarstvu dostaviti izvješće o aktivnostima provedenim u prethodnoj godini iz Priloga 6. ovoga Pravilnika
  • izvješćem iz stavka 2. članka 18. Pravilnika, do 15. veljače tekuće godine obavijestiti Ministarstvo o godišnjem izvješću službenih laboratorija iz članka 15. Pravilnika.

 

 


Kalendar događanja