HRANA, HRANA ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKA PROIZVODNJA |
|
PODRUČJE |
EURL |
NRL |
1. |
Dodatci hrani za životinje |
JRC
Joint Research Centre |
|
2. |
Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje |
CRA-W
Centre wallon de Recherches agronomiques |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje
|
3. |
Antimikrobna rezistencija |
DTU
Danmarks Tekniske Universitet |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za bakteriologiju i parazitologiju
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju
|
4. |
Campylobacter |
SVA
Statens veterinärmedicinska anstalt |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
|
5. |
Koagulaza pozitivni stafilokoki (uključujući Staphylococcus aureus) |
ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
|
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
|
6. |
Escherichia coli |
ISS
Istituto Superiore di Sanità |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
|
7. |
Virusi koji se prenose hranom |
SLV
Livsmedelsverket |
|
8. |
Postojane organske onečišćujuće tvari (POPs) |
CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt |
|
9. |
Listeria monocytogenes |
ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
|
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
|
10. |
Metali i dušikovi spojevi |
DTU
Danmarks Tekniske Universitet |
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
|
Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
|
11. |
Praćenje morskih biotoksina |
AESAN
Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición |
Institut za oceanografiju i ribarstvo
Laboratorij za plankton i toksičnost školjkaša
|
12. |
Mikotoksini i biljni toksini |
WFSR
Wageningen Food Safety Research |
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Mikotoksini)
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba zazaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Biljni toksini)
|
13. |
Paraziti (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
ISS
Istituto Superiore di Sanità |
Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci
Laboratorij za dijagnostiku
(Trichinella)
|
14. |
Procesni kontaminati |
DTU
Danmarks Tekniske Universitet |
Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
(Policiklički aromatski ugljikovodici)
Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
(Akrilamidi)
Ispravak rješenja
|
15. |
Ostaci pesticida (žitarice i hrana za životinje) |
DTU
Danmarks Tekniske Universitet |
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
|
16. |
Ostaci pesticida (hrana životinjskog podrijetla i proizvodi s visokim udjelom masti) |
CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt |
Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
|
17. |
Ostaci pesticida (voće i povrće, uključujući i one s visokim udjelom vode i kiselina) |
LAGV
Laboratorio Agroalimentario de la Generalitat Valenciana |
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
|
18. |
Ostaci pesticida, pojedinačne metode (single residue method – SRM) |
CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt |
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
|
Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
|
19. |
Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A 1, 2, 3, 4, B2d, B3d Direktive 96/23/EC) |
WFSR
Wageningen Food Safety Research |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
|
20. |
Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa B3e Direktive 96/23/EC i karbadoks i olakvindoks) |
ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail |
|
21. |
Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A5, B2 a, b, e Direktive 96/23/EC) |
BVL
Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit |
|
22. |
Analize i testiranje zoonoza (Salmonella) |
RIVM
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
|
23. |
Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE) |
IZSTO
Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte, Liguria e Valle d'Aosta |
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za patološku morfologiju
Laboratorij za transmisivne spongiformne encefalopatije
|
24. |
Meso peradi |
|
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju
|
25. |
Fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza mlijeka i mliječnih proizvoda |
|
Agronomski fakultet
Zavod za mljekarstvo
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode |