Afrička svinjska kuga (ASK)

 


Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno, na broj telefona 099/4392-507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.


S obzirom na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje, za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 13,27 €.Program nadziranja afričke svinjske kuge


Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je bez presedana i glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio. Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ASK pitanje je visokog prioriteta za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju (EU) jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.  Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, već isključivo za domaće i divlje svinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae. Populacija divljih svinja u kojoj cirkulira virus ASK glavni je izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području.
Do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave ASK, osim provedbe strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim objektima (lokacijama).
Osim usmrćivanja svinja na zaraženim objektima, određuju se zone ograničenja ovisno o epidemiološkoj situaciji, u kojima se uspostavljaju vrlo rigorozne mjere poput zabrane premještanja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, naređuju vrlo stroge biosigurnosne mjere, pojačano čišćenje i dezinfekcija vozila, opreme, pribora i dr.
 
 
Afrička svinjska kuga u držanih (domaćih) svinja u Republici Hrvatskoj prvi puta je potvrđena 26. lipnja 2023. godine na području Vukovarsko-srijemske županije u općini Drenovci i Gunja.
Bolest se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci ubrzo proširila na veće područje Vukovarsko-srijemske županije zatim u ograničeno područje Brodsko-posavske te tijekom listopada na ograničeno područje Osječko-baranjske županije, sve uz granicu s Vukovarsko-srijemskom županijom.
ASK je potvrđena ukupno na području 28 općina ili gradova, od čega na području 24 općine ili grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na području tri općine (Velika Kopanica, Sikirevci i Gundinci) u Brodsko-posavskoj županiji te na području jedne općine (Semeljci) u Osječko-baranjskoj županiji.   
Ukupno je bilo 1124 izbijanja ASK. Najveći broj izbijanja zabilježen je u općini Drenovci (209), zatim gradu Otoku (158), općini Vrbanja (137) i općini Bošnjaci (101) u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Tijekom posljednjih 20 dana nije potvrđeno niti jedno izbijanje ASK u Republici Hrvatskoj u držanih (domaćih) svinja.
 
Prikaz izbijanja ASK na mapi:


Dnevna dinamika epidemije u razdoblju od 26.6.2023. do 8.1.2024.
 

 
 
*1. prosinca 2023. godine zaprimljen je pozitivan nalaz za objekt na kojem je uzorkovanje provedeno u studenome pa se u ovom grafu prikazuje kao izbijanje u studenom
 
Uslijed pojave ASK na određenom području Republike Hrvatske uspostavljene su zone ograničenja kako je određeno Rješenjem Ministarstva poljoprivrede i Provedbenom uredbom (EU) 2023/594 vidljive na mapi:
 

 
U zonama ograničenja na snazi su mjere kontrole propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH te su propisane i dodatne mjere i uvjeti za sve objekte na kojima se drže svinje na čitavom području RH kao i posebni uvjeti u odnosu na divlje svinje kojih se moraju pridržavati lovci.

 


 

© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.