Pojava visokopatogene influence ptica u državam članicama EU

 Pojava visokopatogene influence ptica u državam članicama EU
Mađarska je tijekom travnja ove godine Europskoj Komisiji prijavila više od 180 izbijanja visokopatogene influence ptica u uzgojima peradi. Također, u Njemačkoj je visokopatogen tip bolesti tijekom ožujka ponovno potvrđen u peradi na dvije lokacije. Niskopatogeni slučajevi bolesti uzrokovani virusom podtipa H7N1 dokazani su u Italiji (travanj, 2020. godine).

Od početka 2020. godine pa do danas, potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8.

Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća. Ta bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i omesti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

U slučaju izbijanja influence ptica postoji opasnost da se uzročnik bolesti proširi na druga gospodarstva na kojima se drži perad ili druge ptice koje se drže u zatočeništvu. Tako se trgovinom živim pticama ili njihovim proizvodima može proširiti iz jedne države članice u druge države članice ili treće zemlje.

Direktivom Vijeća 2005/94/EZ od 20. prosinca 2005. o mjerama Zajednice u vezi s kontrolom influence ptica i o stavljanju izvan snage Direktive 92/40/EEZ, utvrđuju se određene preventivne mjere u vezi s nadziranjem i ranim otkrivanjem influence ptica te minimalne mjere kontrole koje treba primijeniti u slučaju izbijanja te bolesti kod peradi ili drugih ptica koje se drže u zatočeništvu. Tom se direktivom predviđa utvrđivanje zaraženih i ugroženih područja u slučaju izbijanja visokopatogene influence ptica. Takvom se regionalizacijom sprečava unošenje patogenog uzročnika i osigurava rano otkrivanje bolesti te se tako čuva zdravlje ptica na ostatku područja države članice. U Republici Hrvatskoj ova je Direktiva preuzeta u nacionalno zakonodavstvo Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica („Narodne novine“, br. 131/06).

Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).
Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu sa divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.
Posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te u slučaju pojave znakova bolesti i/ili uginuća isto odmah prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

Jednako tako potrebno je prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ukoliko se uoče uginule divlje ptice.

Osim mjera ranog otkrivanja, influenca ptica u RH se kontinuirano nadzire u okviru programa nadziranja u peradi i divljih ptica. Programi su odobreni i sufinancirani od strane Europske komisije.

U slučaju potvrde influence ptica, provode se mjere iskorjenjivanja influence ptica sukladno Direktivi Vijeća 2005/94/EZ od 20. prosinca 2005. o mjerama Zajednice u vezi s kontrolom influence ptica i o stavljanju izvan snage Direktive 92/40/EEZ. Također, sukladno europskom zakonodavstvu, u promet unutar Europske unije mogu se stavljati isključivo pošiljke živih životinja koje su pregledane od strane službenog veterinara odlazne države uz popratni TRACES certifikat, dok se proizvodi životinjskog podrijetla na tržište mogu stavljati isključivo ukoliko potječu od zdravih životinja s gospodarstava izvan područja pod restrikcijom uvedenom zbog pojave influence ptica. Osnovni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi se perad i jaja za valenje mogli staviti u EU promet, odnosno uvesti u EU, propisani su Direktivom Vijeća 2009/158/EZ od 30. studenoga 2009. o uvjetima zdravlja životinja kojima se uređuje trgovina peradi i jajima za valenje unutar Zajednice i njihov uvoz iz trećih zemalja.
U odnosu na pojavu influence ptica u Poljskoj Komisija je odredila i dodatne hitne mjere te su tako Provedbenom Odlukom Komisije (EU) 2020/10 оd 7. siječnja 2020. o određenim privremenim zaštitnim mjerama povezanima s visokopatogenom influencom ptica podtipa H5N8 u Poljskoj, određena područja pod ograničenjem, odnosno uvedene su mjere regionalizacije za zaražena i ugrožena područja u trajanju najmanje do 31. ožujka 2020. Očekuje se donošenje Odluke i u odnosu na pojavu visokopatogene influence ptica u Slovačkoj. Ova se Odluka redovito ažurira na sjednici Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, ovisno o epidemiološkoj situaciji.  
 
 
© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.