Sudjelovanje na projektu PROMISE


Početkom 2012. godine započela je provedba trogodišnjeg FP7 međunarodnog projekta Europske Unije pod nazivom PROMISE - “Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise”.
Glavni cilj projekta je procjena rizika za zdravlje ljudi koji može nastati unosom hrane životinjskog podrijetla otkrivene prilikom ilegalnog unosa na zajedničko tržište Europske unije. Iz tog razloga je u sklopu projekta planirano da mjesta uzorkovanja ovakvih uzoraka budu upravo granične veterinarske  postaje  u zemljama središnje i istočne Europe.
 
U PROMISE projekt uključene su zemlje središnje i istočne Europe te 20 europskih znanstvenih institucija uključujući i Republiku Hrvatsku. Voditeljica hrvatskog tima je prof. dr.sc. Estella Prukner – Radovčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Ministarstvo poljoprivrede – Uprava veterinarstva, prepoznala je važnost provedbe međunarodnog PROMISE projekta te se aktivno uključila u  njegovu provedbu. Tako se u suradnji sa Carinskom upravom, provodi prikupljanje uzoraka hrane životinjskog podrijetla koja se na graničnim veterinarskim postajama Republike Hrvatske zatekne u ilegalnom prometu iz trećih zemalja. Predviđeno je da prikupljanje uzoraka za provedbu PROMISE projekta na graničnim veterinarskim postajama Republike Hrvatske traje  od  1. 11. 2012. do  30. 06. 2013. godine. 
 
Sve dodatne informacije međunarodnom FP7 projektu PROMISE mogu se naći na sljedećoj web stranici:
http://www.rtd-services.com/promise/index.html

 

Kalendar događanja