Smjernice za odgovornu primjenu antimikrobnih pripravaka u veterinarskoj medicini


Svjesni smo da je primjena antimikrobnih pripravaka široko rasprostranjena u svim područjima današnjeg života kao i činjenice da se učestalom primjenom antimikrobnih pripravaka izravno utječe na razvoj mikroorganizama koji su otporni na određene antimikrobne tvari tj. na stvaranje antimikrobne rezistencije.
 
Razvoju antimikrobne rezistencije uvelike pridonosi neprikladna ili prekomjerna primjena antimikrobnih lijekova uslijed koje mikroorganizmi razvijaju specifične mehanizme koji antimikrobne lijekove čine manje učinkovitim ili neučinkovitim.
 
Pojava i razvoj antimikrobne  rezistencije u veterinarskoj medicini je od iznimne važnosti radi sve veće prisutnosti rezistencije zoonotskih mikroorganizama koji se mogu prenijeti na ljude.
 
Upravo iz tih razloga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europska komisija (EC) i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) izradili su zajedničke višegodišnje akcijske planove i smjernice s ciljem promicanja odgovorne primjene antimikrobnih pripravaka, kako bi se u konačnici zaštitilo zdravlje ljudi.
 
U svrhu racionalnije primjene antimikrobnih pripravaka Europska komisija objavila je Smjernice za odgovornu primjenu antimikrobnih pripravaka u veterinarskoj medicini (PDF).
 
U privitku maila iste dostavljamo na znanje i daljnje korištenje svim kolegama.
 
Više informacija o antimikrobnoj rezistenciji dostupno je na linku  http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/antimicrobial_resistance/index_en.htm
 

Kalendar događanja