Simulacijska vježba


U svrhu jačanja pripravnosti za slučaj mogućeg izbijanja klasične svinjske kuge, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom, Laboratorijem za klasičnu svinjsku kugu, molekularnu virologiju i genetiku, organizira dvodnevnu simulacijsku vježbu za klasičnu svinjsku kugu. Simulacijska vježba će se održati u periodu od 30. studenog - 1. prosinca 2016. godine u Vinkovcima.
Naime, nasuprot pozitivnim učincima globalizacije, suočeni smo i s njezinim opasnostima poput prijenosa zaraznih bolesti životinja na velike udaljenosti i u područja u kojima se iste rijetko ili nikada prije nisu pojavljivale. Stoga veterinarska struka ima iznimno važan zadatak u pravovremenom prepoznavanju bolesti i prevenciji njezinog dolaska na područje Republike Hrvatske, a u slučaju pojave zarazne bolesti, treba poduzeti niz mjera za njezino suzbijanje.
Predmetna vježba namijenjena uvježbavanju protokola pri sumnji na kontagioznu zaraznu bolest svinja koja se od 2008. ne pojavljuje na našem području. Svrha radionice je jačanje suradnje te koordinacije mjera koje se u slučaju pojave bolesti moraju provoditi.

Kalendar događanja