Inspekcijski nadzor na gospodarstvu OPG Tuđa


Inspekcijskim nadzorima na gospodarstvu  OPG Tuđa, 49243 Oroslavje, dana 27.3.2017. godine utvrđeno je da su tijekom 2016. godine provedene mjere zaštite od zaraznih i nametničkih bolesti nad  konjem mikročipa UELN broja 191001240009198, rođenim 23.06.1998. godine,imena „As Lav“koji je u vlasništvu radnice koja radi na farmi Blanke Hren.
 
Nad ostalim zatečenim kopitarima nisu osigurane provedbu mjera za otkrivanje, sprječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih ili nametničkih bolesti životinja u skladu s  Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2016. godini u odnosu na Arteritis konja, Infekciozna anemija kopitara,  Leptospirozu u konja, Rinopneumonitis konja i Groznicu zapadnog Nila. U postupku je utvrđeno da Josip Tuđa po uginuću 3  kopitara u mjesecu veljači 2017. godine kao posjednik nije o uginuću na gospodarstvu o tome odmah obavijestio  veterinara. U postupku je utvrđeno da posjednik s obzirom na kategoriju konja – trkači konji za kasačke trke,  ne skrbi na adekvatan način kako bi se održala takmičarska kondicija te  je utvrđeno da posjednik nije prijavljivao veterinaru pobačaje kobila.
Na gospodarştvu su zatečene 3 ždrebne kobile koje su slabijeg gojnog stanja, a ostalih 28 konja je zatečeno srednjeg gojnog stanja.
Od patoloških stanja, utvrđena je alopecija (mjesto bez dlačnog pokriva) za koje uzrok još utvrđujemo. Na zatečenim konjima nisu zatečene rane, ožiljci, ili ozljede koje bi upućivale na zlostavljanje životinja, znakovi dehidracije, niti su životinje zatečene s znakovima kaheksije, koji bi ukazivali na izgladnjivanje životinja. Dakle, nema pravnog temelja za privremeno oduzimanje životinja kao ni za udomljavanje jer su to životinje poznatog vlasnika.
Trenutno je gospodarstvo pod zabranom premještanja zbog sumnje na zaraznu bolest, jer su 3 konja koja se navode u medijima uginula u razmaku od 3 dana (8. veljače 2 konja i 1 13.2.2017. godine)  te se na gospodarstvu provode mjere utvrđivanja uzroka uginuća.
  Protiv posjednika će biti podignuta prekršajna prijava po okončanju postupka inspekcijskog nadzora.
  1. Slika 1
  2. Slika 2
  3. Slika3
  4. Slika 4
  5. Slika 5
  6. Slika 6
  7. Slika 7
  8. Slika 8
  9. Slika 9
  10. Slika 10
  11.  Slika 11

Kalendar događanja