Novi slučajevi afričke svinjske kuge u Republici Srbiji i Mađarskoj




  
U četvrtak 23. travnja 2020. godine Republika Srbija je Europskoj komisiji prijavila novi slučaj afričke svinjske kuge u populaciji divljih svinja u regiji Pirotski. To je prvi slučaj potvrđen u travnju 2020. godine. Od početka 2020. godine do danas Republika Srbija zabilježila je ukupno 69 slučajeva ove bolesti u divljih svinja i to u regijama: Borski, Zajecarski i Pirotski.
Lokacija slučaja u regiji Pirotski potvrđenog u travnju 2020. godine:



 Republika Srbija je tijekom 2019. godine prijavila 18 izbijanja afričke svinjske kuge u uzgojima domaćih svinja (područje grada Beograda i Podunavski). Tijekom 2020. godine bolest nije potvrđena u populaciji domaćih svinja.
Mađarska je tijekom travnja 2020. godine potvrdila 567 lokacija s ukupno 771 pozitivnom divljom svinjom dok bolest do sada nije potvrđena u domaćih svinja na području Mađarske.
Ovim putem pozivamo sve posjednike da veterinarskoj službi pravovremeno prijave znakove bolesti ili uginuća kod domaćih svinja. Također, izuzetno je važna i prijava pronalaska uginulih divljih svinja. Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje, svaka fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno na broj telefona 099/4392-507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.

Kalendar događanja