Počinje jesenska akcija ORALNE VAKCINACIJE LISICA na području Republike Hrvatske


Drage građanke i građani, Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede 19. listopada 2012. godine započinje s provedbom jesenske akcije oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske.
  • Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza), rasprostranjena  na području cijele Hrvatske!
  • Iako je neizlječiva, bjesnoća se može spriječiti!
  • Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, čija je provedba  u Hrvatskoj započela u proljeće 2011. godine te se uspješno nastavlja i u 2012. godini!
  • Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanjem daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolesti u populaciji divljih i domaćih životinja, te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana naše zemlje!
  • Mamci sa cjepivom spravljeni od mase, mirisa atraktivnog za lisice, distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka - dva puta godišnje, u proljeće i jesen.


Jesenska akcija na području cijele zemlje provoditi će se tijekom razdoblja 19. listopada – 15. prosinca 2012. godine na način da će mamci površini Hrvatske biti distribuirani putem zrakoplova.
Mamci se ne polažu na površini jadranskih otoka!


Više informacija o oralnoj vakcinaciji lisica dostupno je ovdje.

Kalendar događanja