Laboratoriji u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje



LABORATORIJI U PODRUČJU HRANE, HRANE ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKE PROIZVODNJE
 



Ovlašteni službeni i nacionalni referentni laboratoriji u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje upisani su u Upisnik službenih i nacionalnih referentnih laboratorija u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje u kojem se nalaze kontakt podaci laboratorija.


Popis ovlaštenih službenih i nacionalnih referentnih laboratorija (s popisom metoda) u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje


Popis Odluka o određenim službenim laboratorijima za provođenje laboratorijskih analiza


  

 

                                                            NACIONALNI REFERENTNI LABORATORIJI       

HRANA,  HRANA ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKA PROIZVODNJA
  PODRUČJE EURL NRL
1. Dodatci hrani za životinje JRC
Joint Research Centre
 
2. Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje CRA-W
Centre wallon de Recherches agronomiques

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje
 
3. Antimikrobna rezistencija DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za bakteriologiju i parazitologiju
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju
 
4. Campylobacter SVA
Statens veterinärmedicinska anstalt

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
 
5. Koagulaza pozitivni stafilokoki (uključujući Staphylococcus aureus) ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
 
6. Escherichia coli ISS
Istituto Superiore di Sanità

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
 
7. Virusi koji se prenose hranom SLV
Livsmedelsverket
 
8. Postojane organske onečišćujuće tvari (POPs) CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt
 
9. Listeria monocytogenes ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
 
10. Metali i dušikovi spojevi DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju
 

Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
11. Praćenje morskih biotoksina AESAN
Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición

Institut za oceanografiju i ribarstvo
Laboratorij za plankton i toksičnost školjkaša
 
12. Mikotoksini i biljni toksini WFSR
Wageningen Food Safety Research

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Mikotoksini)


Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba zazaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Biljni toksini)

 
13. Paraziti (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) ISS
Istituto Superiore di Sanità

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci
Laboratorij za dijagnostiku
(Trichinella)

 
14. Procesni kontaminati DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
(Policiklički aromatski ugljikovodici)

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
(Akrilamidi)
Ispravak rješenja
 
15. Ostaci pesticida (žitarice i hrana za životinje) DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
16. Ostaci pesticida (hrana životinjskog podrijetla i proizvodi s visokim udjelom masti) CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt

Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju
17. Ostaci pesticida (voće i povrće, uključujući i one s visokim udjelom vode i kiselina) LAGV
Laboratorio Agroalimentario de la Generalitat Valenciana

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
 
18. Ostaci pesticida, pojedinačne metode (single residue method – SRM) CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
 

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue
 
19. Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A 1, 2, 3, 4, B2d, B3d Direktive 96/23/EC) WFSR
Wageningen Food Safety Research

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
20. Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa B3e Direktive 96/23/EC i karbadoks i olakvindoks) ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za određivanje rezidua, Zagreb
21. Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A5, B2 a, b, e Direktive 96/23/EC) BVL
Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit

Hrvatski veterinarski institut
Laboratorij za analitičku kemiju, Zagreb
 
22. Analize i testiranje zoonoza (Salmonella) RIVM
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane
 
23. Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE) IZSTO
Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte, Liguria e Valle d'Aosta

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za patološku morfologiju
Laboratorij za transmisivne spongiformne encefalopatije
 
24. Meso peradi  
Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju
 
25. Fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza mlijeka i mliječnih proizvoda  
Agronomski fakultet
Zavod za mljekarstvo
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode

                                                                                                             
                                                                       SLUŽBENI LABORATORIJI

 

  NAZIV LABORATORIJA Popis metoda
1.  
Agronomski fakultet
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode
 
Prilog – popis metoda
2.  
Zavod za javno zdravstvo Zadar
 

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

 
3.  
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Splitsko-dalmatinske županije

 
Rješenje
4.  
Eurofins Croatiakontrola d.o.o.
 

Rješenje

Rješenje promjena naziva
 
5.  
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Osječko-baranjske županije

 
Rješenje
6.  
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 
Rješenje
7.  
Hrvatski veterinarski institut
 

Rješenje 1

Rješenje 2

 
8.  
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Primorsko-goranske županije

 
Rješenje
9.  
Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“
Virovitičko-podravske županije

 
Rješenje
10.  
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda
Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka
 
Rješenje

Rješenje ispravak
11.  
Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 
Rješenje
12.  
Institut za oceanografiju i ribarstvo
 
Rješenje
13.  
Bioinstitut d.o.o.
 
Rješenje
14.  
Zavod za javno zdravstvo
Bjelovarsko–bilogorske županije

 
Rješenje
15.  
Zavod za javno zdravstvo
Krapinsko–zagorske županije

 
Rješenje
16.  
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
 
Rješenje
17.  
J.S. Hamilton Croatia d.o.o.
 

Rješenje

Rješenje promjena naziva

Rješenje promjena adrese

 
18.  
Zavod za javno zdravstvo
Varaždinske županije

 
Rješenje
19.  
Zavod za javno zdravstvo
Dubrovačko-neretvanske županije

 
Rješenje
20.  
Zavod za javno zdravstvo
Brodsko-posavske županije

 
Rješenje
21.  
Zavod za javno zdravstvo
Požeško-slavonske županije

 
Rješenje
22.  
Zavod za javno zdravstvo
Karlovačke županije

 
Rješenje
23.  
Zavod za javno zdravstvo
Šibensko-kninske županije

 
Rješenje
24.  
Zavod za javno zdravstvo
Ličko-senjske županije

 
Rješenje
25.  
Zavod za javno zdravstvo
Zagrebačke županije

 
Rješenje
26.  
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Centar za kontrolu namirnica
 
Prilog - popis metoda
27.  
Zavod za javno zdravstvo
Koprivničko-križevačke županije

 
Rješenje
28.  
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Prehrambeno-biotehnološki laboratorij
 
Prilog - popis metoda
29.  
Inspecto d.o.o.
 
Rješenje
30.  
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Istarske županije

 

Rješenje

Rješenje ispravak

 
31.  
RiEKO-LAB
 
Rješenje
32.  
Sample Control d.o.o.
 
Rješenje
33.  
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo
 
Rješenje

Privremeno rješenje
34.  
EUROINSPEKT-AGROINSPEKT d.o.o.
 
Rješenje
35.  
Labosan d.o.o.
 
Prilog – popis metoda
36.  
E.C. Inspekt d.o.o.
 
Rješenje 
37.  
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Vinarski laboratorij
 
Prilog – popis metoda
38.  
Sveučilište u Dubrovniku
Zavod za mediteranske kulture
Laboratorij za fizikalno kemijska ispitivanja
 
Prilog – popis metoda
39.  
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Zavod za biljne znanosti
Enološki laboratorij
 
Prilog – popis metoda
 

Kalendar događanja