Svježe meso i mljeveno meso domaćih i divljih kopitara i papkara


 I. OPĆE ODREDBE
 
Definicije pojmova

(iz Priloga I. Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla)
 „svježe meso” je meso koje nije bilo podvrgnuto nikakvom drugom postupku konzerviranja osim hlađenja, zamrzavanja ili brzog zamrzavanja, uključujući vakuumski pakirano meso i meso pakirano u kontroliranoj atmosferi;
„mljeveno meso” je otkošteno meso samljeveno na komadiće koje sadrži manje od 1 % soli;
„nusproizvodi klanja” označava svježe meso osim mesa trupa, uključujući unutarnje organe i krv.
 
Odobrene treće zemlje ili državna područja trećih zemalja

Pošiljke svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, mogu se uvoziti u Europsku uniju iz trećih zemalja i državnih područja trećih zemalja koja su od Europske komisije odobreni za izvoz u Europsku uniju.
Popis trećih zemalja ili državnih područja trećih zemalja iz kojih je odobreno unošenje pošiljaka svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara u Europsku uniju/ Republiku Hrvatsku, naveden je u tablici u Dijelu 1. Priloga II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010 od 12. ožujka 2010. o utvrđivanju popisa trećih zemalja, državnih područja ili njihovih dijelova odobrenih za unos u Europsku uniju određenih životinja i svježeg mesa te zahtjeva veterinarskog certificiranja.
Uvoz pošiljaka svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara je dozvoljen samo iz onih trećih zemalja ili državnih područja trećih zemalja navedenih u stupcu 1., 2. i 3. tablice iz Dijela 1. Priloga II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010 uz čiji naziv u stupcu 4. postoji oznaka: BOV, OVI, POR, EQU, RUF, RUW, SUF, SUW ili EQW koja ujedno predstavlja i propisani obrazac veterinarskog certifikata za uvoz.   
  • Oznaka „BOV“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, uključujući mljevenog mesa, domaćih goveda (uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance);
  • Oznaka „OVI“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, uključujući mljevenog mesa, domaćih ovaca (lat. Ovis aries) i domaćih koza (lat. Capra hircus);
  • Oznaka „POR“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, uključujući mljevenog mesa, domaćih svinja (lat. Sus scrofa);
  • Oznaka „EQU“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, uključujući mljevenog mesa, domaćih kopitara (lat. Equus caballus, Equus asinus i njihovih križanaca);
  • Oznaka „RUF“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, osim nusproizvoda klanja i mljevenog mesa, uzgojenih divljih životinja iz reda Artiodactyla – Parnoprstaši (osim goveda – uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance, Ovis aries, Capra hircus, Suidae i Tayassuidae), i porodica Rhinocerotidae (Nosorozi) i Elephantidae (Slonovi);
  • Oznaka „RUW“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa slobodnoživućih, divljih životinja iz reda Artiodactyla – Parnoprstaši (osim goveda – uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance, Ovis aries, Capra hircus, Suidae i Tayassuidae), i porodica Rhinocerotidae (Nosorozi) i Elephantidae (Slonovi);
  • Oznaka „SUF“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, isključujući nusproizvode klanja i mljevenog mesa, divljih životinja iz uzgoja koje pripadaju porodicama Suidae, Tayassuidae ili Tapiridae;
  • Oznaka „SUW“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa slobodnoživućih divljih životinja iz porodica Suidae, Tayassuidae, ili Tapridae;
  • Oznaka „EQW“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa divljih kopitara koji pripadaju podvrsti Hippotigris (zebra).
Pošiljke svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara koje se iz odobrenih trećih zemalja ili državnih područja trećih zemalja uvoze na područje Europske unije/Republike Hrvatske moraju udovoljavati dodatnim jamstvima (ukoliko su navedena u stupcu 5.) te posebnim zahtjevima (ukoliko su navedeni u stupcu 6.) u tablici iz Dijela 1. Priloga II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010.
                                   
Odobreni objekti za izvoz u trećim zemljama

Osim što moraju dolaziti iz odobrenih trećih zemalja ili odobrenih državnih područja trećih zemalja pošiljke svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara koje se uvoze u Europsku uniju/Republiku Hrvatsku moraju biti proizvedene i dolaziti iz objekata koji su od Europske komisije odobreni za izvoz u Europsku uniju.
Popis odobrenih objekata u trećim zemljama za izvoz svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara u Europsku uniju/Republiku Hrvatsku je dostupan na sljedećoj mrežnoj stranici Europske komisije:

https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerActivity_en.htm#
 
Odobrene granične veterinarske postaje (GVP)

Pošiljke svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara iz trećih zemalja je dozvoljeno unositi na područje Europske unije/Republike Hrvatske jedino preko graničnih prijelaza na kojima se nalaze granične veterinarske postaje (GVP) odobrene za obavljanje veterinarskih pregleda proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji na kojima će granični veterinarski inspektor obaviti veterinarski pregled pošiljke proizvoda kako bi provjerio da li proizvodi udovoljavaju propisanim veterinarsko – zdravstvenim zahtjevima za uvoz.
Popis GVP Republike Hrvatske sa svim kontakt podacima dostupan je na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/veteInspekcija/11mj%202015%20GVP%20-%20BIP.pdf

Popis svih GVP u Europskoj uniji je dostupan na mrežnoj stranici Europske komisije (DG Sante) preko sljedeće poveznice:

http://ec.europa.eu/food/animal/bips/bips_contact_en.htm

U Republici Hrvatskoj su za obavljanje veterinarskih pregleda pri unosu proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji odobrene GVP Bajakovo (prema Republici Srbiji), GVP Stara Gradiška i GVP Nova Sela (prema Bosni i Hercegovini), GVP Karasovići (prema Crnoj Gori), GVP Zračna luka Zagreb te GVP Luka Rijeka i GVP Luka Ploče.
Za obavljanje veterinarskih pregleda pošiljaka nezapakiranih proizvoda životinjskog podrijetla odobrene su jedino GVP Bajakovo i GVP Stara Gradiška.
Geografski položaj graničnih veterinarskih postaja Republike Hrvatske.
 
Prethodna najava dolaska pošiljke proizvoda na GVP

U skladu s člankom 2. Uredbe Komisije (EZ) br. 136/2004 osoba odgovorna za pošiljku (uvoznik ili njegov zastupnik) obvezna je prijaviti ulaznoj GVP prispijeće pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla prije njenog fizičkog dolaska na područje Europske unije/Republike Hrvatske.
Pošiljka se najavljuje na obrascu ZVDU propisanom u Prilogu III. Uredbe Komisije (EZ) br. 136/2004 putem TRACES sustava ili, ukoliko proizvodi ulaze na područje Europske unije preko GVP Republike Hrvatske, pošiljku je moguće najaviti (osim putem TRACES sustava) i na obrascu objavljenom na mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Obrazac za prethodnu najavu pošiljke potrebno je e –poštom ili putem faksa dostaviti ulaznoj GVP.
Obrazac  za prethodnu najavu pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla dostupan je preko sljedeće poveznice:

http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/veteInspekcija/GVI/Obrasac%20za%20prednajavu%20pošiljke%20proizvoda.pdf

Kontakt podaci GVP Republike Hrvatske dostupni su na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/veteInspekcija/11mj%202015%20GVP%20-%20BIP.pdf

Budući da u zakonodavstvu Europske unije nije navedeno točno vremensko razdoblje u kojem je osoba odgovorna za pošiljku obvezna unaprijed obavijestiti ulaznu GVP o dolasku pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla, u skladu sa preporukama Opće uprave za zaštitu zdravlja i potrošača preporučuje se da se ulazna GVP bude unaprijed obaviještena o dolasku pošiljke:
  • u pomorskim lukama najmanje jedan radni dan prije dolaska pošiljke,
    • u slučaju dolaska pošiljke trajektima neposredno prije dolaska trajekta,
  • u zračnim lukama, u slučaju dugih letova, četiri sata prije dolaska zrakoplova a u slučaju kratkih letova u trenutku polijetanja zrakoplova s prethodne zračna luke,
  • u cestovnom i željezničkim prometu ,12 sati prije dolaska pošiljke.
 
Prekršajne odredbe

Ukoliko osoba odgovorna za pošiljku ne najavi pošiljku proizvoda ulaznoj GVP prije fizičkog dolaska pošiljke na područje Republike Hrvatske to predstavlja postupanje protivno važećim veterinarskim propisima te granični veterinarski inspektor prema osobi odgovornoj za pošiljku poduzima zaštitne mjere u skladu s odredbama propisanim u članku 166. Zakona o veterinarstvu („Narodne novine“ 82/2013;148/2013).
 
Veterinarski pregledi

Sve pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji koje se unose na područje Europske unije iz trećih zemalja podliježu potpunom veterinarskom pregledu na ulaznoj GVP u skladu s odredbama Direktive Vijeća (EZ) br. 97/78. U Republici Hrvatskoj odredbe Direktive su preuzete Pravilnikom o načinu obavljanja veterinarskih pregleda i kontrola proizvoda životinjskog podrijetla iz trećih zemalja u prometu preko granice Republike Hrvatske („Narodne novine“ 113/2013).
 
Provođenje službenog uzorkovanja pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji prilikom uvoza

Tijekom obavljanja veterinarskog pregleda prilikom uvoza, granični veterinarski inspektor može obaviti službeno uzorkovanje pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji u svrhu laboratorijskih ispitivanja kako bi provjerio da li proizvodi udovoljavaju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima za uvoz kako je to navedeno u veterinarskom certifikatu.
Ukoliko se uzorkovanja proizvoda provode prema Godišnjem planu uzorkovanja i analiza pošiljaka iz uvoza svi troškovi uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja se podmiruju iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Ukoliko se uzorkovanja pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj potrošnji provode na temelju nepravilnosti utvrđenih tijekom obavljanja veterinarskih pregleda sve troškove uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja snosi osoba odgovorna za pošiljku (uvoznik ili njegov zastupnik).  
 
Visina pristojbe za obavljene veterinarske preglede

Visina pristojbe za obavljeni veterinarski pregled pošiljaka svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa pri uvozu propisana je u Poglavlju III. Priloga Pravilnika o visini pristojbi za veterinarski pregled pošiljaka iz trećih zemalja („Narodne novine“ 8/2014).
Pristojba za obavljeni veterinarski pregled pošiljaka, koji se obavlja noću, u dane državnih blagdana ili u neradne dane (subota i nedjelja), uvećava se za 50%.
Noćnim radom podrazumijeva se rad koji se obavlja u razdoblju od 22 sata do 6 sati sljedećeg dana.
 
II. VETERINARSKO – ZDRAVSTVENI UVJETI ZA UVOZ

Veterinarsko – zdravstveni uvjeti za stavljanje na tržište i uvoz svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa, domaćih i divljih kopitara i papkara propisani su u Prilogu III. Uredbe (EZ) br. 853/2004 i Direktivi Vijeća (EZ) br. 2002/99.
U Republici Hrvatskoj odredbe Direktive Vijeća (EZ) br. 2002/99 preuzete su Pravilnikom o uvjetima zdravlja životinja koji se primjenjuju na proizvodnju, preradu, stavljanje u promet i unošenje hrane životinjskog podrijetla („Narodne novine“ 75/09).
 
Veterinarski certifikati

Sve pošiljke svježeg mesa, uključujući i mljevenog mesa domaćih i divljih kopitara i papkara prilikom unosa iz trećih zemalja u Europsku uniju/Republiku Hrvatsku mora pratiti odgovarajući obrazac veterinarskog certifikata sastavljenog u skladu s odgovarajućim obrascem veterinarskog certifikata iz Dijela 2. Priloga II., Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010 uzimajući u obzir posebne uvjete navedene u stupcu 6. tablice iz Dijela 1., Priloga II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010.

Veterinarski certifikat:
  • izdaje nadležno tijelo treće zemlje podrijetla u skladu s odgovarajućim obrascem koji se upotrebljava za dotično svježe meso odnosno mljeveno meso;
  • mora sadržavati dodatna jamstva koja se zahtijevaju za treću zemlju izvoznicu, ako su navedena u stupcu 5. tablice iz Dijela 1., Priloga II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010 kao i sve dodatne zahtjeve veterinarskog certificiranja koje država članica odredišta može nametnuti u skladu s veterinarskim zakonodavstvom Unije a koji su uključeni u certifikat;
  • napisan na jeziku zemlje izvoznice, hrvatskom jeziku te u slučaju da Republika Hrvatska nije država članica preko koje se pošiljka unosi na područje Europske unije i na jeziku ulazne države članice u Europsku uniju,
  • izdan i ovjeren od službenog veterinara treće zemlje odgovornog za provjeru i potvrdu da svježe meso odnosno mljeveno meso ispunjavaju veterinarsko - zdravstvene uvjete utvrđene u Prilogu III. Uredbe (EZ) br. 853/2004 i Direktivi Vijeća (EZ) br. 2002/99.
Izvornik veterinarskog certifikata mora pratiti pošiljku do ulazne GVP u Europsku uniju.
 
Obrasci veterinarskih certifikata

Obrasci veterinarskih certifikata propisani su u Dijelu 2. Prilogu II. Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010.
  • Obrazac „BOV“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa uključujući mljevenog mesa domaćih goveda (uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance);
  • Obrazac „OVI“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa uključujući mljevenog mesa domaćih ovaca (lat. Ovis aries) i domaćih koza (lat. Capra hircus);
  • Obrazac „POR“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa uključujući mljevenog mesa domaćih svinja (lat. Sus scrofa);
  • Obrazac „EQU“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa uključujući mljevenog mesa domaćih kopitara (lat. Equus caballus, Equus asinus i njihovih križanaca);
  • Obrazac „RUF“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa, osim nusproizvoda klanja i mljevenog mesa uzgojenih divljih životinja iz reda Artiodactyla (osim goveda – uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance, Ovis aries, Capra hircus, Suidae i Tayassuidae), i porodica Rhinocerotidae (Nosorozi) i Elephantidae (Slonovi);
  • Obrazac „RUW“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa slobodnoživućih, divljih životinja iz reda Artiodactyla – Parnoprstaši (osim goveda – uključujući vrste Bison i Bubalus i njihove križance, Ovis aries, Capra hircus, Suidae i Tayassuidae), i porodica Rhinocerotidae (Nosorozi) i Elephantidae (Slonovi);
  • Obrazac „SUF“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa, isključujući nusproizvode klanja i mljevenog mesa, divljih životinja iz uzgoja koje pripadaju porodicama Suidae, Tayassuidae ili Tapiridae;
  • Obrazac „SUW“ – obrazac veterinarskog certifikata za uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa slobodnoživućih divljih životinja iz porodica Suidae, Tayassuidae, ili Tapridae;
  • Oznaka „EQW“ – označava da je iz određene treće zemlje ili državnog područja treće zemlje dozvoljen uvoz svježeg mesa, osim jestivih nusproizvoda i mljevenog mesa divljih kopitara koji pripadaju podvrsti Hippotigris (zebra).
Ažurirano: 8. svibnja 2016.

Kalendar događanja