Kopitari


 
-------------------------------------------------------------
 
 
Definicije pojmova

(iz Direktive Vijeća (EZ) br. 2009/156 od 30. studenoga 2009. o uvjetima zdravlja životinja kojima se uređuje premještanje i uvoz kopitara iz trećih zemalja)

„gospodarstvo” je poljoprivredni ili sportski objekt, staja ili općenito svaki prostor ili objekt u kojima se obično drže ili uzgajaju kopitari, bez obzira na namjenu;
 „kopitari“ su divlje ili domaće životinje koje pripadaju vrstama konja (uključujući zebre) ili magaraca te njihovi križanci;
„registrirani kopitari su svi registrirani kopitari u skladu s odredbama Direktive Vijeća 90/427/EEZ od 26. lipnja 1990. o zootehničkim i genealoškim uvjetima koji uređuju trgovinu kopitarima unutar Zajednice koje prati identifikacijski dokument koji je izdala:
  • uzgojna organizacija ili nadležno tijelo države iz koje potječe životinja, a koje vodi matičnu knjigu ili upisnik za određenu pasminu; ili
  • međunarodno udruženje ili organizacija koja se bavi konjima za natjecanje ili utrke;
„kopitari za klanje” su kopitari koji se prevoze ili izravno ili preko odobrenog sajma ili sabirnog centra, u klaonicu radi klanja;
»kopitari za uzgoj i proizvodnju« su kopitari koji nisu registrirani kopitari ili kopitari za klanje.
 
Opće odredbe

Veterinarsko – zdravstveni uvjeti koji se primjenjuju prilikom premještanja kopitara između država članica Europske unije propisani su u Direktivi Vijeća (EZ) br. 2009/156.

U Republici Hrvatskoj su odredbe Direktive Vijeća (EZ) br. 2009/156 preuzete Pravilnikom o uvjetima zdravlja životinja prilikom premještanja i uvoza kopitara iz trećih zemalja (NN 78/12).

Svi kopitari koji se iz Republike Hrvatske otpremaju u drugu državu članicu Europske unije ili se iz druge države članice dopremaju u Republiku Hrvatsku moraju udovoljavati uvjetima propisanim u člancima 4. i 5. Direktive Vijeća (EZ) br. 2009/156. To znači da kopitari:
  • prije otpreme, ne smiju pokazivati bilo kakve kliničke znakove bolesti;
  • unutar 48 sati prije otpreme moraju biti pregledani od strane veterinara;
  • ne smiju biti namijenjeni klanju u okviru nacionalnog programa iskorjenjivanja zaraznih ili kontagioznih bolesti;
  • ne smiju potjecati iz gospodarstva na kojima postoje određene zabrane ili ograničenja vezana za promet životinja, izdana od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, u odnosu na zarazne ili kontagiozne bolesti (durina, maleus, encefalomijelitis konja, infekciozna anemija kopitara, vezikularni stomatitis, bjesnoća, bedrenica, konjska kuga),
  • moraju biti označeni/identificirani na propisani način;
  • koji napuštaju gospodarstvo mora pratiti identifikacijski dokument (putovnica) i veterinarski certifikat.
Označavanje/identifikacija kopitara

Od 01. siječnja 2016. godine svi kopitari koji se premještaju između država članica Europske unije moraju biti označeni/ identificirani u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) 2015/262 od 17. veljače 2015. o utvrđivanju pravila u skladu s Direktivama Vijeća 90/427/EEZ i 2009/156/EZ s obzirom na metode za identifikaciju kopitara.
 
Odstupanja u odnosu na označavanje/identifikaciju kopitara

Sljedeći kopitari smatraju se identificiranima u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) 2015/262:
  • kopitari koji su rođeni najkasnije do 30. lipnja 2009. te su do toga datuma identificirani u skladu s Odlukom (EEZ) br. 93/623 ili Odlukom (EZ) br. 2000/68, ako su identifikacijski dokumenti izdani za te kopitare:
    • registrirani u skladu s člankom 21. stavkom 1. Uredbe (EZ) br. 504/2008 najkasnije do 31. prosinca 2009.; i
    • sadržavaju odjeljak koji odgovara odjeljku IX. predloška identifikacijskog dokumenta utvrđenog u Prilogu Odluci (EEZ) br. 93/623;
  • kopitari koji su rođeni najkasnije do 30. lipnja 2009., ali nisu identificirani do tog datuma u skladu s Odlukom (EEZ) br. 93/623 ili Odlukom (EZ) br. 2000/68, pod uvjetom da su identificirani u skladu s Uredbom (EZ) br. 504/2008 najkasnije do 31. prosinca 2009.;
  • kopitari koji su identificirani u skladu s uredbom (EZ) br. 504/2008 do 31. prosinca 2015.
Kopitari rođeni u Europskoj uniji ili uvezeni u Uniju iz treće zemlje nakon 30. lipnja 2009. i koji nisu identificirani u skladu s Uredbom (EZ) br. 504/2008 do 31. prosinca 2015., moraju biti identificirani u skladu s odredbama Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/262!
 
Zaštita dobrobiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka

Kopitari se moraju, što je prije moguće, prevesti s gospodarstva podrijetla bilo izravno, bilo preko odobrenog sabirnog centra, na mjesto odredišta u vozilima ili kontejnerima koji se redovito čiste i dezinficiraju dezinficijensima u vremenskim razmacima koje će utvrditi država članica otpreme. Vozila moraju biti izrađena na način da za vrijeme prijevoza izmet kopitara, otpaci ili stočna hrana ne mogu ispadati iz vozila.

Prilikom premještanja kopitara između država članica Europske unije potrebno je poštivati EU propise koji se odnose na zaštitu životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima.

Uvjeti za prijevoz životinja propisani su Uredbom Vijeća (EZ) br. 1/2005 od 22. prosinca 2004. o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka i o izmjeni direktiva 64/432/EEZ i 93/119/EZ i Uredbe (EZ) br. 1255/97.

Više informacija o uvjetima kojima moraju udovoljiti prijevoznici te pratitelji životinja u prometu  kao i zahtjevima kojima moraju udovoljavati prijevozna sredstva u svrhu zaštite životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima kada se životinje prevoze na području Europske unije dostupno je na sljedećim mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=62
 

Svi kopitari koji se iz Republike Hrvatske otpremaju u drugu državu članicu zbog sudjelovanju na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama, u svrhu daljnjeg uzgoja, proizvodnje ili klanja moraju biti identificirani/označeni u skladu s odredbama Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/262 te ih mora pratiti:
Najava pošiljke

Vlasnik ili uzgajivač kopitara, prije izdavanja veterinarskog certifikata, treba jedan radni dan prije planirane otpreme obavijestiti ovlaštenog veterinara kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora o namjeri premještanja kopitara u drugu državu članicu i potrebi izdavanja veterinarskog certifikata.

Vlasnik ili uzgajivač kopitara najavljuje ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru otpremu pošiljke kopitara u drugu državu članicu i potrebu za izdavanjem veterinarskog certifikata na obrascu za najavu otpreme pošiljke.

Obrazac je potrebno putem e-pošte ili faksom dostaviti ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru koji će izdati veterinarski certifikat.

Obavijest o otpremi kopitara u drugu državu članicu Europske unije, vlasnik ili uzgajivač kopitara može dostaviti ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru kreiranjem I. dijela INTRA veterinarskog certifikata u TRACES sustavu.

Za kreiranje I. dijela INTRA veterinarskog certifikata u TRACES sustavu vlasnik ili uzgajivač kopitara mora imati kreiran korisnički račun. Za kreiranje TRACES korisničkog računa potrebno je kontaktirati mjesno nadležnog ovlaštenog veterinara kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora ili proslijediti obavijest za kreiranjem korisničkog računa na sljedeću adresu e-pošte: TRACES@mps.hr.

Više informacija o TRACES sustavu dostupno je na sljedećoj mrežnoj stranici Europske komisije: http://ec.europa.eu/food/animals/traces/index_en.htm
 
Izdavanje veterinarskog certifikata

Veterinarske certifikate, za otpremu u drugu državu članicu Europske unije, registriranih kopitara te kopitara namijenjenih uzgoju, proizvodnji ili klanju, izdaje mjesno nadležni ovlašteni veterinar kontrolnog tijela kojem je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane dodijelila ovlast da može provoditi postupke certificiranje na određenom području.

Popis kontrolnih tijela ovlaštenih od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Republici Hrvatskoj s kontakt podacima dostupni su na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=7

Ukoliko u pojedinim područjima ne postoji kontrolno tijelo ovlašteno od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane za provođenje certificiranja, veterinarske certifikate za premještanje kopitara u drugu državu članicu Europske unije izdaje mjesno nadležni veterinarski inspektor iz Veterinarskog ureda.

Popis Veterinarskih ureda u Republici Hrvatskoj s kontakt podacima dostupni su na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=152

Ukoliko se kopitari otpremaju iz Republike Hrvatske u drugu državu članicu ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor, veterinarske certifikate propisane u Prilogu II. ili III. Direktive Vijeća (EZ) br. 2009/156 je obvezan izdati u TRACES sustavu.

Veterinarski certifikati (ili u slučaju registriranih kopitara, potvrda o zdravlju) se izdaju tijekom 48 sati ili najkasnije posljednjeg radnog dana prije utovara kopitara, na hrvatskom jeziku i  jeziku države članice odredišta. Valjanost veterinarskog certifikata je 10 dana.

Premještanje registriranih kopitara u komercijalne svrhe te kopitara namijenjenih uzgoju, proizvodnji ili klanju između država članica može pratiti jedan veterinarski certifikat po pošiljci (u pošiljci može biti više kopitara) dok ukoliko se u drugu državu članicu otpremaju registrirani kopitari u svrhu sudjelovanja na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama veterinarski certifikat je ograničen na jednog registriranog kopitara.
 
Premještanje registriranih kopitara u komercijalne svrhe ili zbog sudjelovanju na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama

Svi registrirani kopitari koji se iz Republike Hrvatske otpremaju u drugu državu članicu Europske unije u komercijalne svrhe ili zbog sudjelovanju na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama moraju biti identificirani/označeni u skladu s odredbama Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/262 te ih mora pratiti:
Treba imati na umu da kopitari koji se otpremaju u drugu državu članicu Europske unije zbog sudjelovanju na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama ponekad moraju udovoljavati dodatnim zahtjevima koje traži organizator sportske manifestacije ili izložbe. Vlasnik kopitara je obvezan o takvim zahtjevima obavijestiti nadležnog veterinarskog inspektora kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora koji izdaje veterinarski certifikat.
 
Premještanje kopitara namijenjenih uzgoju, proizvodnji ili klanju

Kopitari namijenjeni uzgoju, proizvodnji ili klanju koji se iz Republike Hrvatske otpremaju u drugu državu članicu Europske unije moraju biti identificirani/označeni u skladu s odredbama Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/262 te ih mora pratiti:
Kopitari za klanje nakon dolaska na mjesto odredišta (sajam ili klaonica)  moraju se zaklati unutar pet dana.
 
Kontrole tijekom prijevoza i na mjestima odredišta kopitara u drugoj državi članici Europske unije

U skladu s člankom 5. Direktive Vijeća (EEZ) br. 90/425 od 26. lipnja 1990. o veterinarskim i zootehničkim pregledima koji se primjenjuju u trgovini određenim živim životinjama i proizvodima unutar Zajednice s ciljem uspostave unutarnjeg tržišta te odredbama Uredbe Vijeća (EZ) br. 1/2005 nadležno tijelo odredišne ili provozne države članice Europske unije može, na mjestima odredišta životinja ili tijekom prometa, obavljati nediskriminirajuće veterinarske preglede koji mogu uključivati i službeno uzorkovanje životinja u svrhu laboratorijskih pretraga kako bi se utvrdilo da li životinje udovoljavaju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima za stavljanje u promet te da li su zadovoljeni uvjeti vezani za zaštitu dobrobiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima kako je to navedeno u veterinarskom certifikatu.
 

Sve pošiljke kopitara koje se Republiku Hrvatsku dopremaju u komercijalne svrhe iz druge države članice Europske unije, osim kopitara koji se u Republiku Hrvatsku dopremaju zbog sudjelovanju na sportskim natjecanjima, izložbama ili sličnim manifestacijama, na mjestima odredišta u Republici Hrvatskoj podliježu obveznom dokumentacijskom pregledu i njihovo prispijeće na mjestima odredišta mora biti potvrđeno u TRACES sustavu od strane mjesno nadležnog ovlaštenog veterinara kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora.

Najava prispijeća pošiljke i kontrole na mjestu odredišta

Kako bi sve komercijalne pošiljke kopitara bile podvrgnute dokumentacijskom pregledu i njihovo prispijeće na mjestima odredišta bilo potvrđeno u TRACES sustavu, primatelj pošiljke je u skladu s odredbama Direktive Vijeća (EEZ) br. 90/425 obvezan unaprijed najaviti nadležnom ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru dolazak kopitara iz druge države članice, posebno vrstu kopitara, njihovu namjenu i očekivani datum dolaska.

Primatelj pošiljke najavljuje prispijeće komercijalne pošiljke kopitara u roku 24 sata prije dolaska životinja na obrascu za najavu prispijeća pošiljke.

Ispunjen obrazac za najavu prispijeća pošiljke, primatelj pošiljke putem e-pošte ili faksom dostavlja ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru koji će obaviti dokumentacijski pregled pošiljke kopitara i potvrditi njeno prispijeće na mjesto odredišta u TRACES sustavu.

Primatelj pošiljke može najaviti prispijeće pošiljke kopitara i tiskanjem kreiranog veterinarskog certifikata za unutrašnju trgovinu (INTRA veterinarski certifikat) u TRACES sustavu i njegovim prosljeđivanjem putem e-pošte ili putem faksa ovlaštenom veterinaru kontrolnog tijela ili veterinarskom inspektoru.

Potpuni veterinarski pregled (dokumentacijski, identifikacijski i fizički pregled), na mjestima odredišta u Republici Hrvatskoj je obvezno obaviti u svim slučajevima:
  • kada se kopitari upućuju u klaonicu radi klanja,
  • prilikom prispijeća, kopitara namijenih daljnjem uzgoju ili proizvodnji, u sabirni centar ili gospodarstvo odredišta, koji su određeni za službeno uzorkovanje u skladu s Godišnjim planom uzorkovanja i analiza pošiljaka živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u prometu između država članica Europske unije,
  • u svim slučajevima kada se tijekom dokumentacijskog pregleda utvrde postupanja protivna važećim propisima o zdravlju i zaštiti dobrobiti životinja.
Rezultate potpunog ili djelomičnog veterinarskog pregleda kao i poduzete mjere u slučaju utvrđenih nepravilnosti, ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor  je obvezna unijeti u III. dio INTRA certifikata „ Nadzor“ koristeći funkcionalne mogućnosti TRACES sustava .

Sve troškove pregleda na mjestima odredišta snosi vlasnik ili uzgajivač kopitara osim u slučajevima kada se provode nediskriminirajući veterinarski pregledi na mjestima odredišta koji mogu uključivati i službeno uzorkovanje kopitara namijenjenih daljnjem uzgoju, proizvodnji ili klanju u skladu s Godišnjim planom uzorkovanja i analiza pošiljaka živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u prometu između država članica Europske unije.
 
 
Ažurirano 28. lipnja 2016.

Kalendar događanja