Oralna vakcinacija


Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti.
 
Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem imuniteta na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica. U svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane sredstvima za iz IPA predpristupnog fonda EU 2011. godine započela je provedbu projekta Oralne vakcinacije lisica u Republici Hrvatskoj.
Mjera se provodi dva puta godišnje, u proljeće (ožujak-svibanj) i jesen (rujan-studeni). Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. 
U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka.
Iz zrakoplova se, pomoću specijalnih uređaja s ugrađenim GPS sustavom, izbacuje jedan po jedan mamak.

Na jednom km2 zrakoplov napravi dvije paralelne linije leta,međusobne udaljenosti 500 m,25 mamaka polaže se na površini od 1 km2, čime se osigurava udaljenost između dva mamka od 80m.
 

 

Mamci su se tijekom 2011. godine polagali na površini od 35.000 km2, te je tijekom dvije kampanje distribuirano 1.750.000 mamaka. Tijekom 2012. godine distribucija mamaka se provela na sjevernom dijelu Republike Hrvatske u proljeće, te na cijelom području  Republike Hrvatske u jesen,  izuzev jadranskih otoka, te je tijekom svake kampanje  položeno 1.413.550 vakcinalnih mamaka tj. 2.827.100 godišnje.
U 2013. i 2014. godini oralna vakcinacija lisica provela se na cijelom području Republike Hrvatske, osim Jadranskih otoka.


Vakcinalni mamci - karakteristike cjepiva i djelovanje
 
Za cijepljenje lisica u Hrvatskoj koristi se cjepivo koje sadrži atenuirani virus bjesnoće soj SAD Bern.
 
Cjepivo je u obliku otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamka. Mamak je izrađen od smjese ribljeg brašna te ima specifičan i intenzivan miris i okus koji je privlačan za divlje životinje. Tamno-smeđe je boje i izgledom podsjeća na kolačić. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci. Mamak sadrži antibiotik tetraciklin (150 mg po mamku), koji se odlaže u zubima te predstavlja marker koji služi za dokaz da je lisica imunizirana.

 
Za dodatne informacije o provedbi oralne vakcinacije lisica u RH slobodno nas kontaktirajte na:
 
Nikolina Grizelj, dr.vet.med.
Tel: 00 385 (0)1 6443 551
Mob: 00 385 (0)99 6267 917
e-mail: nikolina.grizelj@mps.hr

     ili

Žaklin Acinger-Rogić, dr.vet.med.
Tel: 00 385 (0)1 6443 839
Mob: 00 385 (0)99 8156 254
e-mail: zaklin.acinger@mps.hr

 


Pravna osnova:

Pravilnik o oralnom cijepljenju lisica ("Narodne novine", broj 137/13)
 

 

Kalendar događanja